Beleidsverklaring gelijke kansen

Een samenleving voor Iedereen en met Iedereen

Een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, is er een waarin iedereen veilig, vrij en met respect kan leven – ongeacht seksuele geaardheid, geloof, achtergrond, genderidentiteit, leeftijd of beperking. Racisme en discriminatie horen niet thuis in een democratische rechtsstaat. België  is steeds koploper geweest op het vlak van inclusie en gelijke kansen. In tijden waarin extreme stemmen steeds luider klinken en gelijke rechten onder druk staan, is het des te belangrijker dat we deze principes blijven verdedigen. Deze federale regering zet dan ook in op het bevorderen van gelijke rechten, respect en inclusie.

Concreet betekent dit dat we zullen werken aan:

  • Een veilige en inclusieve samenleving
  • Gendergelijkheid
  • Het vereenvoudigen van het landschap

Een veilige en inclusieve samenleving

Onze focus zal ten eerste liggen op het versterken van de veiligheid en inclusie in de samenleving. Elke vorm van geweld, discriminatie en intimidatie omwille van iemands eigenheid is ontoelaatbaar.

  • Samen met de bevoegde Ministers pakken we onderrapportering aan en zorgen we voor een unieke registratiecategorisering;
  • Discriminatie en ongelijkheid raken aan vele aspecten van het leven en dus ook aan verschillende bevoegdheidsdomeinen van deze regering. Een succesvolle aanpak zal dan ook een collectieve inspanning vereisen. Vanuit Gelijke Kansen zullen we werken aan een transversale en coherente aanpak van de strijd tegen discriminatie onder andere door het opstellen van een interfederaal actieplan tegen racisme, discriminatie, xenofobie, antisemitisme, islamofobie en onverdraagzaamheid;
  • Voor de LGBTI+-gemeenschap weten we dat er nog veel uitdagingen zijn. Discriminatie, geweld en stigmatisering doen helaas vaak hun intrede in het dagelijks leven van mensen met een andere seksuele geaardheid Daarom voert deze federale regering een actief en transversaal beleid. Dit beleid omvat onder meer sensibiliseringscampagnes en omstaanderstrainingen, zodat iedereen leert om geweld in de samenleving een halt toe te roepen. Daarnaast zorgen we ervoor dat parket en politie consequent optreden tegen daders van geweld. Er worden extra opleidingen georganiseerd voor politiediensten, GAS-ambtenaren, stadswachten en buurtwerkers, zodat zij beter gewapend zijn tegen discriminatie en geweld tegen LGBTI+-personen;
  • <Participatie van mensen met een handicap staat hoog op de agenda. Dit land moet in elk opzicht toegankelijk zijn. Het gaat hierbij niet alleen om de fysieke toegankelijkheid van openbare gebouwen, overheidsdiensten en openbaar vervoer, maar ook om de toegankelijkheid van onze dienstverlening op telefoon, internet en in de vorm van klantgerichte service. De federale overheid neemt hierin een voorbeeldrol door haar eigen gebouwen en diensten toegankelijk te maken, en nieuwe gebouwen te ontwerpen volgens de principes van het Universeel Ontwerp. Instrumenten zoals de European Disability Card helpen bovendien om via sensibilisering meer inclusie te bereiken.Als we ernaar streven om iedereen in staat te stellen om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, betekent dat we ook investeren in een toegankelijke infrastructuur. Openbaar vervoer, stations, perrons en voertuigen worden zo ingericht dat zij ook voor mensen met beperkte mobiliteit makkelijk te gebruiken zijn. Bij evenementen wordt er bijvoorbeeld een toegankelijkheidstoets toegepast, zodat ook in crisissituaties en bij uitzonderlijke gebeurtenissen de specifieke behoeften van mensen met een handicap niet over het hoofd worden gezien.
  • Ik zal me ook inzetten om de strijd tegen antisemitisme verder te zetten en zichtbaarder maken. We steunen daartoe het Interfederaal coördinatiemechanisme voor de bestrijding van antisemitisme.
  • Tot slot zal ik mij ook engageren in de strijd tegen leeftijdsdiscriminatie.

Gendergelijkheid en gendergerelateerd geweld

Ten tweede zijn ook gendergelijkheid en gendergerelateerd geweld een belangrijke prioriteit voor deze regering.

  • De Zorgcentra na seksueel geweld spelen een cruciale rol in de aanpak van gendergerelateerd geweld. We breiden de centra verder uit over het hele land en zorgen ervoor dat zij slachtoffers van zowel fysiek als online seksueel geweld adequaat ondersteunen. Samen met de ziekenhuizen, politie en het IGVM bekijken we hoe we de werking van de zorgcentra kunnen optimaliseren. Er is ook aandacht voor de opvang van LGBTI+- slachtoffers van seksueel geweld
  • Ook zal ik werk maken van een nieuw nationaal actieplan ter bestrijding van gender gerelateerd geweld.
  • Ik zal er tijdens deze legislatuur – samen met de bevoegde Ministers - naar streven om de gendergelijkheid op de arbeidsmarkt, in de economie en de armoedebestrijding te bevorderen door de toegang tot duurzaam en kwalitatief werk voor vrouwen te verbeteren en te investeren in de economische onafhankelijkheid van vrouwen.

Het vereenvoudigen van het landschap

Ons beleid strekt zich bovendien uit tot het vereenvoudigen van het landschap op het vlak van gelijke kansen. We erkennen het belang van sterke mensenrechteninstellingen. Voor burgers die geconfronteerd worden met discriminatie of schendingen van hun mensenrechten moet het snel en eenvoudig duidelijk zijn waar ze terecht kunnen voor hulp.

Door de samenwerking met mensenrechteninstellingen te versterken en de verantwoordelijkheden van overheidsinstanties helder af te bakenen, streven we naar een efficiënte en toegankelijke dienstverlening voor alle burgers. We nemen ook stappen om de financiering van organisaties zoals Unia te herzien. We onderzoeken samen met de organisatie hoe we dit doen, zonder aan hun kerntaken te raken.

Conclusie

Met deze allesomvattende maatregelen zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen de ruimte krijgt om te groeien, mee te doen en zich veilig te voelen. Het is onze taak om te zorgen dat gelijke kansen geen loze belofte blijven, maar werkelijkheid worden in het dagelijks leven van iedere burger.

 

In bijlage vindt u de volledige beleidsverklaring terug

Document
56K0767036.pdf (210.48 kB)