Wettelijke garantie van 2 naar 3 jaar, consument verdient die bescherming!

Minister voor consumentenzaken, Rob Beenders, pleit voor een wettelijke garantie van 3 jaar. Dit verlengt de garantietermijn van met een jaar. Vandaag geldt er een wettelijke garantietermijn van 2 jaar. Dit zal een enorm voordeel opleveren voor de consument. Consumenten kunnen zo profiteren van een betere bescherming en hoeven niet te vaak nieuwe producten te kopen.
“Een wettelijke garantietermijn van 3 jaar is een noodzakelijke stap om consumenten beter te beschermen. We kennen allemaal de verhalen van elektroproducten die toevallig na de garantiedatum plots stuk gaan.”
Wie duurzame producten maakt, is een betrouwbare producent. Een langere periode biedt niet alleen een betere bescherming voor consumenten, maar stimuleert fabrikanten en verkopers ook producten met een langere levensduur op de markt te brengen, wat leidt tot minder afval (o.a. minder Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten (AEEA)).
“Wie wakker ligt van het klimaat wil ook een kleinere afvalberg. Na 2 jaar een nieuwe koelkast of stofzuiger aankopen omdat deze buiten de garantietermijn valt zal die afvalberg niet verkleinen. En het jaagt de consument op kosten”, aldus Beenders.
De reële levensduur van elektronische toestellen ligt vaak lager dan wat de consument er redelijkerwijs mag van verwachten. Dit is onder meer zo bij smartphones, tablets, televisies, droogkasten en stofzuigers. Bijna 25% van de toestellen gaat stuk in de periode tussen zes maanden en twee jaar na aankoop. Bijna 27% tussen twee en drie jaar na aankoop.
Dit voorstel heeft volgende voordelen:
- Voor de consument
- Beter beschermd: Consumenten zouden een extra jaar garantie hebben op reparaties of vervanging bij defecten die niet door verkeerd gebruik zijn veroorzaakt. Dit vermindert onverwachte kosten voor herstel of vervanging.
- Grotere gemoedsrust: Met een langere garantieperiode hebben consumenten meer vertrouwen bij hun aankoop en voelen zij zich beter beschermd tegen productfalen.
- Stimulans voor kwaliteitsvolle producten: Fabrikanten worden gestimuleerd om duurzamere en betrouwbaardere producten te produceren, omdat zij langer verantwoordelijk zijn voor defecten. Verkopers worden gestimuleerd om met betrouwbare producenten in zee te gaan.
- Voor het milieu
- Vermindering van elektronisch afval (e-waste): Door de garantie te verlengen, worden defecte toestellen vaker gerepareerd in plaats van weggegooid. Dit draagt bij aan een vermindering van de hoeveelheid elektronisch afval.
- Stimulans voor duurzaam ontwerp: Fabrikanten worden aangemoedigd om toestellen te ontwerpen die langer meegaan en eenvoudiger te repareren zijn, wat beter is voor het milieu.
- Minder overconsumptie: Met een langere garantieperiode zullen consumenten minder snel geneigd zijn om nieuwe toestellen aan te schaffen, wat de vraag naar grondstoffen en energieverbruik vermindert.
- Voor de economie
- Stimulering van de herstelindustrie: Meer toestellen die gerepareerd worden in plaats van vervangen, creëert jobs in de reparatiesector en ondersteunt de lokale economie.
- Concurreren op kwaliteit: Een langere garantie kan bedrijven stimuleren om eerlijker en duurzamer te concurreren, omdat zij hun producten niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit moeten onderscheiden.
- Vertrouwen in de markt: Consumenten zullen meer vertrouwen krijgen in producenten en detailhandelaren, wat kan leiden tot meer aankopen van kwalitatieve toestellen.
In uitvoering van het regeerakkoord zal Beenders aan de kar trekken in Europa om een langere garantietermijn voor elke Europese consument te verkrijgen.
"Met de regeringspartijen zijn we overeengekomen om in eerste instantie op Europees niveau te pleiten voor een verlenging van de minimumtermijn, zodat deze geldt voor elke consument en elke verkoper in de EU. We gaan bestuderen wat de Europese impact zou zijn van een nationale verlenging - minstens voor producten zoals electro en huishoudtoestellen - op de Belgische economie. Het regeerakkoord voorziet ook in zo'n analyse, zodus we zullen het nodige doen om hier werk van te maken."