Nieuwe app handyPark verzekert zorgeloos parkeren voor personen met een handicap

Vanaf vandaag is handyPark beschikbaar in heel België. Dat is een nieuwe app voor mensen met een handicap, die het makkelijker moet maken om te parkeren. De app kwam tot stand in samenwerking met de stad Antwerpen (Mobiliteit en Parkeren Antwerpen AG), de verschillende verenigingen van Steden en Gemeenten (VVSG, Brulocalis, en UVC), het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur en de FOD Sociale Zekerheid. HandyPark maakt het voor personen met een handicap eenvoudiger voertuigen aan een individuele gebruiker te koppelen én om in betaalzones snel en correct te registreren als houder van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Tegelijkertijd stelt deze app steden en gemeenten in staat snel en correct te handhaven op al dan niet onterecht gebruik.   

Digitaal parkeerrecht 

Steeds meer Belgische steden en gemeenten kiezen ervoor om op een digitale manier te registreren waar iemand parkeert (= digitaal parkeerrecht). Dit kan door een nummerplaat te registreren via sms, applicatie of aan de betaalautomaat. De controle van dit digitale parkeerrecht gebeurt via een parkeerwachter met tablet of een scancar. 

Antwerps schepen voor Mobiliteit Koen Kennis: “We zijn als stad bijzonder fier dat we deze innovatie die over heel het land kan worden uitgerold hier met onze Antwerpse mobiliteitsspecialisten hebben ontwikkeld. De handyPark-app biedt veel comfort aan personen met een handicap bij het correct registreren van voertuigen en parkeerplekken.” 

Onterechte boetes vermijden  

Mensen met een handicap kunnen recht hebben op een parkeerkaart voor personen met een handicap. Hiermee kunnen ze op voorbehouden plaatsen staan, en in bijna alle steden en gemeenten gratis parkeren. Tot voor kort was het voldoende om die parkeerkaart achter de voorruit te plaatsen, maar het is niet meer zo simpel nu digitale parkeerrechten en digitale controles meer en meer worden toegepast. 

Parkeerkaarten voor personen met een handicap vormen op dit moment een uitzondering op deze parkeerhandhaving, omdat deze niet gedigitaliseerd zijn of gekoppeld aan een specifiek kenteken, maar aan de rechthebbende persoon. 

“Scanauto’s, die een parkeerwachter vervangen, zien niet of er zo'n kaart achter de voorruit ligt. Dit kan soms zelfs uitmonden in een onterechte parkeerboete. Daarom is er de nieuwe applicatie ontwikkeld”, zegt Julie Clément, directeur-generaal van de Directie-generaal Personen met een handicap, die de parkeerkaarten voor personen met een handicap uitreikt. 

Digitale handhaving via handyPark 

De applicatie handyPark laat toe dat de rechthebbende een parkeerkaart voor personen met een handicap digitaal kan koppelen aan één of meerdere nummerplaten. Personen met een handicap die geen eigen wagen hebben, rijden immers vaak mee met anderen. Er kan echter maar één nummerplaat tegelijkertijd geactiveerd worden. Hiervoor moet de gebruiker eenmalig inloggen in de app via de e-ID of Itsme. Na deze validatie worden scanauto’s automatisch op de hoogte gebracht van de gekoppelde nummerplaat. Wanneer een persoon met een handicap een parkeersessie wil starten, activeert die de sessie voor de nummerplaat die van toepassing is, en zo start meteen ook het digitaal parkeerrecht. Belangrijk om te weten is dat de app handyPark de parkeerkaart niet vervangt. De kaart moet dus nog altijd achter de voorruit blijven liggen. 

Rob Beenders, federaal minister van Personen met een Handicap: “Ik ben zeer verheugd dat deze applicatie eindelijk nationaal gelanceerd wordt. In totaal zijn er in ons land meer dan een half miljoen parkeerkaarten voor personen met een handicap. Dat benadrukt nog maar eens hoe groot deze groep mensen is. HandyPark zal ervoor zorgen dat onterechte boetes voor personen met een handicap vermeden worden. En dat neemt een grote frustratie weg. Het is een belangrijke stap in het blijven toegankelijk maken van onze maatschappij en de rechten van personen met een handicap te garanderen, iets waar ik dagelijks voor strijd.  Ik roep alle steden en gemeenten die de scanwagen als handhavingsmiddel gebruiken op om zich bij de applicatie aan te sluiten.” 

Samenwerking over alle steden en gemeenten heen 

Initiatiefnemer Stad Antwerpen begon in 2023 aan het handyPark-project, samen met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Unie van Waalse Steden en Gemeenten (UVCW), Brulocalis en met de medewerking van de DG Personen met een handicap (DG HAN) van de FOD Sociale Zekerheid, die beveiligde informatie aanlevert over wie recht heeft op een parkeerkaart. Het project kon rekenen op Vlaamse subsidies in het kader van het project Gemeentehuis van de toekomst. 

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits: "Voor personen met een handicap is een verplaatsing niet altijd vanzelfsprekend. Wanneer hun parkeerrecht vervolgens niet (h)erkend wordt door digitale handhaving, ontstaat er onbegrip en frustratie – en terecht. Het recht op een voorbehouden parkeerplaats is fundamenteel en mag onder geen beding verloren gaan. HandyPark biedt daarbij een mooie oplossing. Hoe meer lokale besturen zich aansluiten, hoe beter het platform werkt over gemeentegrenzen heen. Als minister van Binnenlands Bestuur wil ik dit platform dan ook verder onder de aandacht brengen. Zo pakken we de verkokering in het parkeerbeleid aan en helpen we mensen écht vooruit." 

 Momenteel kan je de app gebruiken in 7 steden. 

  • Antwerpen
  • Brussel
  • Oostende
  • Gent
  • Genk
  • Leuven
  • Luik 

Binnenkort zullen nog zo’n 60 andere steden en gemeenten zich aansluiten bij handyPark waaronder de 19 Brusselse deelgemeenten, Mechelen en Brugge. 

 

Nuttige links