Ook intrafamiliaal geweld moet gedekt zijn door de verzekering voor juridische bijstand

Minister van Consumentenzaken en Gelijke Kansen, Rob Beenders, wil dat de verzekeringssector ingrijpt en tussenkomst voor juridische bijstand in dossiers van intrafamiliaal geweld.

"De verzekeraars moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Je kan niet verwachten dat mensen bij het afsluiten van een polis er rekening mee houden dat zij slachtoffer worden van intrafamiliaal geweld en daardoor niet verzekerd zijn voor juridische bijstand. Slachtoffers die netjes hun premie betalen, moeten altijd op de verzekering kunnen rekenen", verduidelijkt Beenders.


Uit de praktijk blijkt dat rechtsbijstandverzekeraars in dossiers van intrafamiliaal geweld, zoals partnergeweld, vaak weigeren tussen te komen. De juridische logica die ze hanteren is dat beide partners gedekt zijn door de polis, en de verzekering dus niet kan dienen voor geschillen onderling. Zo blijven slachtoffers van intrafamiliaal geweld in de kou staan en kunnen ze ook geen aanspraak maken op een pro deo advocaat. Dit is niet eerlijk.

Beenders: “Wij moeten er altijd zijn voor de meest kwetsbaren. Slachtoffers binnen een relatie met geweld zijn dat. Ik zal de sector uitnodigen en deze problematiek bespreken. Slachtoffers van intrafamiliaal geweld kiezen hier niet voor. Het is dikwijls een grote stap voor hen om klacht in te dienen, als blijkt dat ze dan ook niet kunnen rekenen op een verzekering die de juridische kosten dekt, dan worden de slachtoffers ook financieel gestraft. Ik reken op gezond verstand van de sector. Als ze zelf niet met oplossingen komt, zal ik het op de regeringstafel leggen. Ik ga echt niet aanvaarden dat slachtoffers in de kou blijven staan."


De rechtsbijstandverzekeraars moeten verplicht worden om ook tussen te komen bij verdedigingskosten wanneer slachtoffer en dader onder dezelfde polis vallen. Op die manier geniet een slachtoffer ook rechtsbijstand in situaties van intrafamiliaal geweld of stalking door de (ex-)partner.

De Ombudsman Verzekeringen trok in 2022 al eens aan de alarmbel rond dit probleem. Beenders gaat nu zo snel mogelijk overleggen met de verzekeraars om deze slachtoffers de bescherming te bieden die ze verdienen. In 2023 werden 23.277 gevallen van fysiek geweld binnen een koppel geregistreerd, 223 gevallen van de registraties bestonden uit seksueel geweld binnen het koppel. Zorgcentra na seksueel geweld tonen aan dat veel slachtoffers nog vaak geen klacht durven
indienen.